Novel Review : Cinta Tak Terucap by Imani Hatta

Wednesday, November 07, 2012

setelah berabad sejak zaman sekolah menengah dulu aku tak bce novel melayu..but recently donno y suddenly intrested utk tgk balik all malay novels..my sis ade novel malay..so i juz pick u p 1 of them.. tajuk novel atas ni macam a bit jiwang rite.. "Cinta Tak Terucap"..

in the 1st page this novel dah buat i suke and nak taw wat happen next..hahah sebab tak de ayat JIWANG KARAT.. yeah ayat die sempoi je..nothing much..i relax la baca..tak de bunga2..sesuai dengan jiwa weee...

character utama 'Imani @ Iman' dan 'Ammar'..its a story dimana diorg kawen atas dasar perjanjian du abuah family..hasil dari persahabatan ayah mereka..its shows, kesetiaan n ketaan anak kepada ayah..even tak pernah berjumpa but mereka bersetuju untuk dikahwinkan atas dasar percayakan pilihan parents itu adalah yang terbaik and atasa dasar kasih sayang anak kepada seorang ayah yang dah terlalu banyak berkorban untuk anak.

even iman dan ammar ni mempunya pendidikan yang tinggi dan mempunyai kerjaya yang hebat tapi..diorg masih lagi tunduk kepada ibu bapa..tak melupaka asal usul.. dimana perkara macam ni agak sukar untuk kite lihat dalam masyarakat zaman sekarang..sebab ramai yang alpa bile dikemuncak..kadang2 baru je masuk universiti tapi dah mule lupekan asala usul..lupekan dua insan yang yang sememangnye sentiasa ada dengan kita dalam keada ape sekalipun..mak dan abah kita..

semuanya berkisarkan cinta antara suami isteri..cinta yang halal yang boleh dijadikan teladan..iqa plak yang rasa bahagia bile baca bab percintaan after kawen..ya Allah terasa barakah disitu..(if i can turn back the clock) ...berkat pilihan ibu bapa dan restu ibu bapa akan membawa bahagia..

tiada adegan romantis sebelum kawen ke ape ke.. thats yang buat iqa rsa novel ni best tak de yang diluar batasan..boleh dijadkan panduan n pengajaran untuk teenagers ..

kalau masih berpeluang, cari lah cinta halal dan barakah selepas perkahwinan..dan bukalah cinta yang penuh kepalsuan..insyaallah

so try la cari buku nie ye

to imani hatta..
trus la menulis pleaseeeee..iqa suke plot n story u//words yang u gune sesuai sangat dengan jiwa org yang tak suke jiwang meleret..terima kasih kerana melahirkan bahan bacaan yang sangat2 memberi inspirasi...

You Might Also Like

0 komen

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google