Behind The Scene Atiqahmutaza.com

Wednesday, February 15, 2012

bismillah..

alhamdulillah..dah banyak kerja dalam blog ni yang dah setel..cume sikit2 je lagi nak buat blog list..mata dah naik juling dats y dah tak sanggup nak buat hehehe..kali ni blog totally design by iqa..no2 iqa tak pandai coding..iqa faham sikit2 je..iqa tak buat dari template segala bagai tak la..nak buat cantik2 macam all the professional tu tak la kan..nak order dari diorg macam mahal sangat2..lagipun iqa prefer buat sendiri sbb iqa boleh pilih ape iqa nak..sebab iqa suke buat ape yang iqa rse suke and klu org tak suke pn iqa suke jgk hehehe..yelah klu tempah, yg tukang buat tu taste die lain so xkn la nk suh die pinda banyak kali..and 1 more thing ade yg buat sambil2 lewa..blog iqa adalah soulmate iqa..so ape yang iqa design ape yang iqa tulis semua dari hati.. i want it to look perfect..perfect di mata sendiri..iqa story sikit behind the scene mcm mana boleh terhasilnya www.atiqahmutaza.com

1. Tema
masih macam dlu PINK. cume dulu pink love n minnie mouse but now iqa gune konsep roses. klu dlu ramai org keliru ni blog bride2be ke blog kanak2 hahaha..tapi iqa suke hehehe..now iqa dah buat blog ala2 gadis2 gitukan..iqa memang suke pink, klu tukar color lain nnt xde mood.and iqa sangat suke roses warna pink n putih..

2. Template
template iqa tak buat sendiri iqa ambik dari BloggerCandy. but 99% bentuk asal langsung dh tak de cume yang sama dengan asal hanyalah tulisan. yang lain habis iqa tukar.header, border,sidebar ke ape semua iqa tukar hahaha..

3. Header
sama je macam dlu cume ade beza sikit je bahagian gambar n tulisan My Other Half. iqa buat gune photoshop

4. Menu Tab
menu tab lama iqa buang sebab tak masuk tema ok hahaha. dlu ada kepala minnie mouse and wording pun mickey mouse version..but now gune script and roses.

5. Background
iqa gune english floria. ramai sgt gune english floria design ade 1 tu..iqa uske but dah ramai sgt gune..so i want something different..iqa prefer light color sbb nampak tenang je..iqa cari kt google

6.Borders
Border untuk main wrapper iqa gune ridge. kali ni bahagian main wrapper iqa border kan semua sekali biar nampak kemas sikit kan.. tapi side bar n post iqa tak border kn la..memang kemas la berbanding dlu..borders roses iqa ambik kat SINI

7. Comments
bahagian comments pun iqa edit bagi die ada dalam kotak..and kalau korg tekan comment pic tu korang akn nampak kotak komen yang comel ade sampul surat hehehe..

8. Banner
kali ni iqa dah ade banner ualls hahaha..dah lama teringin tapi tak taw nak buat mcm mne. tapi alhamdulillah mala2 td Allah bg iqa idea utk buat sendiri gune Photoshop je ok..

jom exchange banner!!!

9. Blogspot to Domain
kalau dlu http://diaryatiqah.blogspot.com sekarang www.atiqahmutaza.com..yes iqa dah berjaya ade domain sendiri u alls!!!! ok bab domain ni iqa big thankx to teacher INTAN coz die yang buat kan setting die yang ajar semuanya..intan tq so much!!!!

10. Rujukan
ok iqa memang tak taw coding kan so iqa banyak masuk blog orang lain yang ade tutorial iqa tiru je hehehe.. so this the blog yang menjadi rujukan iqa



You Might Also Like

6 komen

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google