♥Segmen GGP: Umur Sekadar Nombor♥

Sunday, May 29, 2011

sory guys terutamanya ahli geng kapal sebab iqa tak buat entry evryday sory sgt..a bit busy dengan life skrg...sory ye..ok2 tak nak membebel panjang entry kali kite akan share kisah cinta kak Madihah

Nama
madihah bt ahmad khatib


Nama Mr. Seafarer
said nizam bin aboo bucker (hubby)



Anniversary
31 may 2008


Putera dan puteri

saidatul mardhiah begum 
already 20 months...


Facebook

Blog

Detik Percintaan
huhu...alkisah...ayib...:)..semuanya berlaku dengan cara tak sengaja..rasanya pada thn 2004..akk study di bangi..a.zam di ALAM..masing-masing hantu chatting..tp study tetap num 1st.perkenalan kami semuanya bermula dari kampung chat..dia nizam^kl..akk iffah_salju..huhu..time tu mmg ramai terkena la..kita wat ayat menarik ckit..huhu..so..yg mula akk..time tu..a.zam br frust dgn tut..dan akk pun camtu..masing-masing nak berkawan.masa tu pulak xtahu dia muda 2 thn dr akk.bila berkawan....ber msg...lama2 masing2 macam teringin nak berjumpa..tp belum bersedia..satu hari..nk jd cerita..akk dengan adik2 n kawan2 ke masjid india jalan tar..saje jalan2..teringat dia duduk area sini..akk msg dia..'nk jumpa tak??"ceh..wat malu je kan..huhu..pompuan ngorat laki..hehe..dia kata ok gak..dia pun ada di sini...dia cakap..tapi..awk jgn terkejut klu tengok saye..saye dari yang lain..hah!!sudah..lain camne..tp takpela..kawan2 kan..kita jumpa la..akk wait di pondok balai polis..tiba-tiba......datang sorang mamat ni...tinggi gila..191cm tu...
mmg akak tahu dia mamak..sbb i like mamak..huhu..hah!!!betoi ka ni...dalam hati..sumpah xmau jumpa dah..hahah..jahat dak..jahat dak...hehe.tambah time tu dia cakap dia muda..terus akk reject..akak ckp mulai saat ini..anggap saye kakak awak.....rupanya tidak untuk dia..dia nak serius rupanya...lama kelamaan..kami berkawan dr 2003 smp 2005..2006 dia nak serius...


Persepsi Pertama Pada Kerjaya Seafarer
1st ms kenal a.zam.dia dah terang dia sape..bagaimana pekerjaan dia..jadi akk xrasa kesunyian..xrasa terkejut atau bosan..sbb masa tu pulak study..kalau dia smp bintulu...dia must akan call..masa dia bljr pun dia akn call..time exam pun dia akn call..kami study sama2...15 0r 30 minute sekali kami akan msg...tido lmbt sama2...padahal dia di ALAM...akak d BANGI..jadi xkisah keje dia..tak rasa terkejut..mcm2 dia terang sebab dia di kapal..dia kenal bintang..yg mana bintang dia..dia citer keje kapal..cane nk wat chart kapal..hehe.semua tu kenangan manis..seronok..


Persepsi Pertama Keluarga Pada Kerjaya Seafarer
persepsi family....erm..rasanya semuanya ada jawapan kan...macam akak..mak dan abah dah xder...jadi diaorg xdapat rasa ada menantu..dan abg zam plak..xsmpt merasa kasih sayang kedua mertua dia..tp akk yakin..mak dan abah akk merestui akk dan a.zam..

tapi....ceh..ada tapi kan..mak dan pak sedara..xmarah dan xtentang....cuma diaorg ckp fikir dahulu sebelum buat keputusan..sbb apa....sbb dia belayar berbulan-bulan..kita xtahu dia buat apa di sana..itu persepsi orang2 tua..kita xleh nak salah kan..akk amik yg baik..akk amik yg buruk..kita tengok ke2x nya..yg baik kita terima..yg buruk kita buang jauh2..insyaAllah..perkahwinan akk dan a.zam nak masuk yg k3 thn pada 31 may ni..moga berpanjangan hingga akhir hayat..amin..;)


detik yang tak dapat di lupakan dengan si dia

1)dia melamar akk ketika di mcD...dia bw bunga ros..
2)akk buatkan bintang kecik utk a.zam satu botol susu besar..dan setiap kalidia naik kapal..dia must bawa nek kapal..:)
3)dia ada d sisi akak ketika akk sedey dan gembira.
4)yg paling best..percintaan kami tidak di restui oleh ayah a.zam d sbbkan beza kasta..sbb akk melayu dan a.zam mamak..tpi Allah tu maha adil..demi cinta..demi kesetiaan kami berdua..kami di satukan..akk berdepan dan kena interview face to face depan ayah a.zam..ms tu semua diam..akk n ayah a.zam shj yg bercakap..akk syukur..ayah a.zam cukup hati lembut..hingga hari ini..diaorg xpernah miss telefhone akk..even akk d mana pun..cinta a.zam yg buat kami berdua kuat sehingga skrg..dan restu kedua mertua akk..syukur sgt.



cabaran paling getir pernah dilalui sepanjang menjadi partner seafarer:

1)awal kehamilan..a.zam kena naik kapal..time tu xder alah..tapi azab naik bisul merata tempat..mmg berat jugak..sakit teruk jugak..tp redha sbb suami jauh..preggy sehingga 7 bulan..a.zam dapat balik tp kami berjauhan jgak..sbb si dia dapat buat combine course..akk xdpt ke sana..time tu pulak nak bersalin..berpantang jauh dari suami..dia nak study..nak exam..jadi terpaksa berkorban..tp hati isteri kan..sensitive sgt..huhu..sll nk gaduh je..tp a.zam very cool..lastly pas abis pantang ikut dia stay di melaka..


Nasihat Dan Kata2 semangat buat Ahli Geng Kapal

  • erm..nak nasihat apa ye..macam xlayak aje...tapi akk cuba menjawabnya...dan kita kongsi sama-sama..nasihat dan smgt buat ahli geng kapal...nasihat saye..jadi diri anda..jgn jadi diri org lain..

  •  taat pada suami even dia d laut atau d mana..

    bersyukur apa yg kita ada pada hari ini...dan bersyukur kerana kita di kurniakan suami yg cukup sempurna untuk diri kita..

    kalau ada kekurangan..biar suami isteri yg menilainya..

    kesetiaan dan kejujuran antara satu sama lain yang paling penting..kerana di situ wujudnya persefahaman dan kasih sayang yg sangat tinggi..

    untuk bakal dan tunangan..sediakan diri kalian dari mental dan fizikal..kuatkan semangat..dan kuatkan iman...







    senyum-senyum selalu..sekian..
    hargai pekerjaannya yg tinggi risikonya...sentiasa menjaga amanahnya..dengan baik.


    akk kite ade persamaan lah.. iqa pn selalu buat bintang macam akk utk die..tp dalam setiap bintang ade notes. bezanye iqa buat time die blayar..nk antar sms sure xdelivered so tulis la kat bintang, baru la lega sikit hehehe..bile ikhwan balik die akn baca heheheheh.....seronok kan kak study sama2 even jauh....

    sweet kn kisah kakak ni..



You Might Also Like

8 komen

  1. wahhh bestnyer love story dha nih...umur bkn ukuran kalo dh cinta dh jodoh xkemana.

    ReplyDelete
  2. betul lari camna pun kalau dh jodoh x kemana :)

    ReplyDelete
  3. sweetnyeee...sedey baca...moga akak bahgia selalu...

    saya folo akak k...:)

    ReplyDelete
  4. tq pada yang like n thanks pada yg comment..big thanks buat atiqah...kerana beliau..kisah-kisah pertemuan,percintaan dan perkahwinan kita wife seafarer di blog kan...:)proud you iqa..

    ReplyDelete
  5. iqa happy sebab dpt share kisah2 akk yg penuh dengan pengalaman

    ReplyDelete
  6. sweet sgt akk..^^
    suami akk 191, tggi akk brape ek..?

    ReplyDelete

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google