Ala-ala Pokok- Attitude!!!

Sunday, May 06, 2012

wohhhooo iqa kat ipoh skrg ni..siapa kat ipoh nk timbang meh iqa timbang kn..meh cpt iqa timbang hehehe..besh nye dapat balik uamh sdiri tenang je kan..dapat tido atas katil sdiri terbaik lah...taktaw lah sejak dua menjak ni ramai plak team yang mengadu itu dan ini..terutama dr segi bisnes and masalah peribadi..iqa ni bkn reti sangat nak nasihat kn org hehehe..but  i can juz share ape yg banyak iqa balajar dari mentor iqa uncle allen..

uncle selalu gune pokok as perumpamaan..umpama sebuah pokok..


akar itu diibaratkan seperti

sikap
iman
pegangan agama
niat
kepercayaan
jati diri
dan yang lain2
akar yang kukuh menjamin keteguhan batang pokok..samalah jugak kalau semua bnda di atas kite pegang dengan teguh semat dalam hati insyaallah kehidupan kita akn lebih kukuh..untuk berjaya dalam ape sekalipun di dalam kehidupan ini yang penting sikap kita..even dalam untuk solat ke bertudung ke walau dalam keterpaksaan sekalipun kita wajib melakukannya..sikap kite mencerminkan diri kita sendiri.. 1st impression terutamanya akan mempengaruhi hubungan kita dengan insan lain..masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum..memang kite tak mampu menjadi orang lain dan orang lain pun tak mampu menjadi kita..namun dalam kehidupan ini kita perlu belajar menyesuaikan diri dengan orang lain..jangan mengharapkan orang lain sahaj yang mengikut cara iqa..

sebagai contoh dalam hubungan suami isteri (erk aku rasa tak layak nak cakap sbb aku belum kawen stakat tunang je la plak kan) ok hubungan cinta lah senang kan..jangan lah nak harap pasangan kite je yang ikut cara kita.. bertolak ansur..pasangan kita memang tak kan pernah jadi perfect..tapi dia lah yang akn sempurnakan kita..perempuan suke angat ajak bf pergi shopping teman pergi shopping tapi kalau bf ajak pergi tgk bola tak nak pulak teman..so macam tak adil kan..be fair to each other

kalau dalam berkawan..kenalilah die dahulu cube bersopan santun sebelum ko redah je macam tu kan..even nabi sendiri sewaktu nak berdakwah baginda cube mengikuti masukkan diri dengan cara orang lain supaya mudah untuk mendekati golongan tersebut..terutamanya kalu dalam keadaan minority kite cube lah masukkan diri tapi bukanlah maksudnye sehingga mehilangkan pegangan sendiri

dalam bisnes herbalife jugak, kite cube selami keadaan prospect terlebih dahulu tahu semua masalah kesihatan dan ape yang patut jelah..kalau kite tengok orang tu tak mampu berbahsa inggeris tak perlu la beria nk speaking london tu kan untuk menampakkn kite terlalu profesional plak kan..kalau dah tau kite tu bercakap dengan goglongan makcik2 yang biasa2 je tak perlu lah ko keluar fakta2 yang terlampau kan..ikut lah keadaan orang biar die selesa dengan kita..insyaallah bile die selesa die akan jadi customer kite..betulkan niat terlebih dahulu..ape niat kita dalam herbalife? nak tolong orang or nak jual product utk duit?

bantulah orang dengan ikhlas..kite bantu orang Allah akan bagi kite rezeki yang lebih berkat...



p/s: tibe stuck idea sampai attitude je..nanti lain kali iqa sambung

You Might Also Like

0 komen

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google