Tips Merawat Bisul

Friday, February 10, 2012

bismillah

siapa kat sini yang suke tumbuh bisul kat badan? iqa dari kecik memang senang nak tumbuh bisul. and after dah cukup umur selalunya bisul akan tumbuh bercambah dengan jayanya apabila musim2 PMS..memang darah iqa problemor sikit.. adik iqa pun sama jugak.. jenis iqa lagi lah jenis suka kluar bisul yang tak de mata..die keras dan sakit2..selalu pakai cucuk sendiri je hahaha..baru la nanah nak keluar..sama lah dengan jerawat jgk,..xde mata huhu... ok iqa share sikit tips merawatkan bisul

1. Guna Kapur sireh. ni la yang mak duk guna untuk kitorang dari kecik. ambik kapur letak sikit dengan air and asam keping..pas tu sapu kat bisul..alhamdulillah berkesan..

2. Tumbuk bawang putih hingga hancur.Sapukan bawang putih ditempat yang kena bisul dan balutkan supaya bawang putih tidak jatuh. Lakukan beberapa kali hingga bisul itu hilang.

3.Tumbuk beberapa tangkai pucuk daun semalu hingga lumat.Tampalkan pada keliling bisul. Biarkan sehingga ia kering. Amalkan selalu sehingga bisul itu sembuh.

4. Rendam segenggam beras dan beberapa ketul kunyit hidup dengan air sejuk. Kemudian tumbuk hingga hancur. Letakkan pada bisul sehingga ia kering.

5. Asah kulit buah delima yang basah. Campurkan dengan daun lidah buaya. Sapukan pada permukaan bisul.

6.Ambil buah pinang ..bakar kemudian tumbuk jadi serbuk.Campur sikit dgn air ... sapu kat tempat bisul

7.Bacakan rukyah ke daun sirih dan tekapkan ditempat bisul tersebut. Insya'Allah bisul itu akan sembuh.

8.  Herbal Aloe Soothing Gel. ari tu kne bisul sampai 4 biji..doctor khadijah dalam herbalife kata, iqa punye toksin tinggi n die nak kluar huhu..so xde kapur kan..dah la sakit sbb xde mata bisul tu..so iqa sapu je soothing gel ni..alhamdulillah esknya dah nampak kecut
iqa pakai ni untuk muka untuk jerawat. adik iqa pun pakai kat muka. last2 try dekat bisul menjadi!! suke!!!!
sbb dengan 1 je bnda semua boleh..kalau diorang yg kawan2 herbalife yang ade baby, klu ade ruam pampers ke diorg sapu je..alhamdulillah berkesan..


ni fan page iqa klu sudi sila la like




You Might Also Like

1 komen

  1. Suami kerap kene bisul,smpi dmam2,maklumat yg dbri amat bermkna, t.ksh byk2.

    ReplyDelete

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google