♥Segmen GGP : Chatting Permulaan Segalanya♥

Thursday, May 26, 2011

salam semua..ya ampun!!!! iqa mintak maaf sebab lama sangat menyepi nye ni..sory la busy sikit dengan life sekarang ni ha.ok iqa nk sambung bali segmen Gegar Geng Kapal yang dah tergendala akibat craft fever iqa tu sory taw..ok kali ni iqa akan review kisah cinta kak Maiza Nordin..

Nama
Maiza

Nama Pasangan (Mr.Seafarer_
Hermifaizal (suami akak)
nama samaran  : Nyoq /Nyok


Putera dan Puteri
none tolong doa2kan akak dapat baby ye


Anniversary 
October 2008


Facebook

Blog

Detik percintaan
Wah..MaLU gilos nak cerita siter dongeng ni..Hubby asal perlis, saya asal PAhang..jauhhhh kan???So macamana kami kenal??? of coz la tru technology beb..kekkeke masa tu paling glemer laman sosial MIRC..pergh chattingg..masa tu hubby cadet n masa bertenet tu dia cuti for about a year daripada belayar sbb terlibat dalam kemalangan motosikal (agak teruk). So kami dipertemukan dalam channel # MISC..masa tu my bro la bukak/create channel tu dlm IRC(sbb my bro apply x dpt masuk)..i tolong view je jd jadi jaga a.k.a operator,kebetulan dia cari #MISC then jumpa la akak..start dari tu kami berkenalan... as a friend :) Akak pun muda lagi masa tu baru je nak masuk MAtrikulasi..hehehe so kami kawan tukar2 num fon sampai akak masuk U dan dia Masuk kerja balik :p



Persepsi pertama pada kerjaya seafarer
My first perception of course la kerjaya ni sgt adventurous..mesti kena ilmu penuh di dada untuk mejadi seafarer.duk tgh laut merentas laut yg xde traffic lite hihi.saya salute dgn kerjaya beliau yang belayar jauh dari family berbulan-bulan..dan masa baru2 tau akak sangat adore and eager nak tahu tentang shipping, route, ttg buruj n bintang2.tentang kompas n cara mencari kiblat..wahahaha akak pulak mmg minat science n laut..dia pulak dengan ringan mulutnya berkongsi ilmu ttg pelayaran..so mcm2 kami sharing..
Xpernah terlintas tentang negative side masa tu :p (see ..we should not judging people from its cover) hahaha



Persepsi pertama keluarga pada kerjaya seafarer
Oh bukan sahaja dari family tetapi juga sedara mara n rakan2 mempertikaikan kerjaya seafarer..Abah akak OK lg penerimaan dia than my Mak..mak akak risau kott..anak dia nk kena tinggal berbulan2..huhu..Then my brothers, sgt concern n diorang kalau boleh x bagi akak berkahwin (masa tu akak 23) lebih2 lagi jodoh dengan pelaut.nenek akak lagi la siap geleng2 kepala masa interviw hubby dulu hihi...biasa la persepsi bini ramai,kaki kelab n kaki minum bla bla bla..semua dr sudut negative..tp Alhamdulillah akak bawa sendiri hubby jumpa family diorg interview sendiri secara semuka..n dgn jujurnya..dan diorg kenal kawan2 hubby sendiri baru diorg tau kata tak semua seafarer mcm tu.depend pd pegangan n keimanan sesorg seafarer,dan hubby sndiri berasal dari keluarga yg mengambil berat ttg smua tu.dia sndiri tau hukum hakam agama bila berada d tempat org.ALhamdulillah lepas tu family members pun OK je. Cuma saudara2 jauh tu biasa la x kan faham :) xpe paling penting kita lebih kenal pasangan sehidup semati kita..


detik yang paling tak dapat dilupakan dengan si dia 
Detik Manis: saat dia melamar n kami diijabkabulkan...hehe pastu pergi honeymoon..maniss maniss,tiap masa tggu dia sign off kapal :)
Detik Pahit: mmg xleh lupa detik pahit kami bersusah senang bersama get tru diz life..apa saja masalah kami kongsi sama,bincang sama2 :)xkira susah gile cmne pun.


cabaran paling getir pernah dilalui sepanjang menjadi partner seafarer
Paling getir ialah,bila dia xcident motor (yg cite kt atas tu) ,doc tidak bg harapan langsung untuk dia belayar semula.dia melalui 3 x pembedahan total hip replacement (masuk besi peha),but im proud with him yg berjiwa kental,he inspired me to always stay with him ..selepas sethn lebih dia buktikan pd doctor tu skrg dia belayar semula n doc tu salah..lg satu getirnya bila nak menyesuaikan diri kita hidup berdikari sbg seafarer's wife terutama masa baru kawin ditinggalkan..saat kita kena tetapkan iman dan emosi kita bila menghadapi pertanyaan2 negatif org lain..dan cabaran hidup berumahtangga yg xsama seperti org lain...I/Allah semua Wags seafarer boleh hadapinya ! kena yakinn dgn takdir Allah :)



Nasihat dan kata-kata semangat buat Ahli Geng Kapal
Bukan nasihat la lebih kepada kata2 yg sllu sy bisikkan pd diri je..
Sentiasa memahami kerjaya suami dan menerima baik buruk suami spt mereka menerima kita..ada sbb kan knapa diorg pilih kita :).Jadila org kanan suami yg taat menjaga amanah n harta mereka.Kerjaya apa2 pun ada dugaan tersendiri.Bersyukur kerana dipertemukan jodoh dengan sang pelaut kerana tanpa mereka kita tak di uji ssmpai mcm ini oleh Allah dan kita tak tau setabah n sekuat mana iman kita...kerana Allah menguji hamba Nya krn DIA Maha mengetahui segala2 apa hikmah tersembunyi d sebalik..








You Might Also Like

3 komen

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google