♥Tips Natural Make Up♥

Saturday, December 11, 2010

assalamualaikum

cuti-cuti hujung minggu ni sure yang ramai tengah sibuk-sibuk nak attend jemputan wedding kan. dah pakai cantek-cantek siap dengan xcesories bling-bling lagi, tapi tetibe tak muke pucat lesi tak de warna. ramai yang tak make up sebab atas alasan ;

"saya tak reti make up la"

"saya tak suke make up tebal.natural beauty"
(kononnye la tu.sedangkan dalam hati teringin nak make up)


bagi yang tak reti nak make up dan yang teringin nak make up tapi nak kekal natural beauty u all tu kan, jom iqa share sikit tips make up natural beauty yang iqa taw.


1. Two Way Cake Foundation

  • korang aplly ni je dah cukup.tak perlu pakai foundation segala bagai.tapi jangan la tepek sampai peutih melepak muka tu ye.pilih color yang sesuai dengan korang. jangan la nanti tangan gelap tetibe muka putih. kalau color powder terlalu contra dari muka tu yang jadi muke kelabu kepam.pergi je kat watson ke,or SASA(highly recommended) or any make up kaunter, korang tanya je kat PR diorang k untuk choose color yang sesuai.tak pun ajak la sesiapa yang pakar.jangan memandai je beli.nanti buruk jadinye.antara yang ok and murah ;



2.Eye Shadow Earth Tone
  • pilih eyeshadow warna brown, cream, gold pun ok jugak..so tak la nampak sangat color die kan.elianto or in2it pun dah ok


3. Eyeliner
  • ade dua kaler basic hitam and brown. kalau rasa tak nak mata galak sangat sangat pakai dark brown. untuk yang tak berapa reti and baru berjinak dengan eyeliner pakai eyeliner jenis stick ni ye.kalau gel or liquid nanti comot.kalau pensil nant jenuh asik kne asah.taw tak eyeliner boleh buat wajah kite lebih fresh.kalau tak nak pakai eyeshadow pun boleh tapi pakai eyeliner baru muke fresh.kalau pakai eyeshadow tapi tak pakai eyeliner make up akan jadi a bit cacat n kusam.

 4. Mascara

  • iqa suke mascara maybelline.sebab maybelline memang pakar mascara.ini supaya nampak impak segar pada wajah kite.pakai eyeliner and mascara pun dah cukup. 



5. Blusher 
  • for fair skin, u all boleh apply pale pink,blushy or orangy blusher.to those medium tone skin,boleh apply plum red, kalau nak aplly pink jangan tebal sgt ye nanti nampak agak macam clown. untuk kulit hitam manis, korang lagi cantik and nampak natural korang apply bronzy color.untuk medium tone pun boleh gune this bronzy color.

 6. Lip Balm & Lip Gloss

  • yang ni korang pilih orangy or pink yeah..but bukan merah..nnt dah tak natural plak kan.kalau jenis kulit putih kuning jangan pakai orangy,pakai pink.kalau kulit hitam manis jagan pakai light pink nanti pucat.




ini lah antara yang basic mudah ye..nampak memang macam banyak sebeanrnye takj.iqa nak buat video tapi tak yakin la sebab iqa tak cukup cantek nak buat video bagai..tak pe nanti iqa cube ye buat video untuk korang..ini aje ilmu yang iqa ade yang dapat iqa share dengan kawan-kawan semua.hope sedikit sebanyak dapat bantu korang ye



pergi belanda naik firefly, dah baca sila la reply


You Might Also Like

2 komen

  1. elya tak sukee pakai liquid eyeliner..smpai skanggg tak reti nk gune..syik comott jeee.....huhu

    ReplyDelete
  2. ha betul tu..liquid memang leceh..kne tunggu kering..nanti iqa tunjuk one eyeliner yang lagi besh biler pakai..

    ReplyDelete

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google