Bubur Puteri Mandi

Sunday, July 29, 2012

waaaa....tinggal berapa jam je lagi kita nak berbuka..alhamdulillah..siapa suke berbuka dengan dessert? ha klu siapa yg suke boleh geng dengan iqa..iqa memang giler dessert and kuih.. nadi kurang hehe..eh semalam iqa dah jumpe geng yang kurang suke makan nasi tapi lg suke makan kuih2..kak nadia firdaus, org herbalife mesti kenal kn..

so lagi bereap jam je lagi nak buka ni iqa nak share sikit resipi bubur.. BUBUR PUTERI MANDI. mudah dan sangat simple..kejap je stgh jam pn boleh siap

*amaran = bagi yang lose weight xperlu la ye..

Bahan-bahan

bahan A
tepung pulut
air
pewarna 

bahan B
santan
gula 
air
daun pandan
 
 untuk Bahan A
 1.  adun tepung pulut dan air. 
2. jadikan doh.cukup sampai adunan melekat sesama sendiri dan tidak melekat di jari dan di mangkuk. die soft sama macam adunan warna hijau
3. asing kepada 3 adunan. dan letakkan pewarna yang digemari. kalau nak lebih dari 3 pun boleh.

4. bulatkan and tekan ditengah2. bentuk ni ikutlah ye mne suke..nak bulat2 je pun ok. jangan lupe sapu tepung di ats bekas supaya tak melekat.

untuk Bahan B
1. didihkn santan dan gula. kalau terlalu pekat masukkan sedikit air. dan jangan lupa letak daun pandan supaya bau wangi. kacau sentiasa ye..


 dan terakhir masukkan Bahan A ke dalam bahan B

kalau teringin buat lah ye.. gud luck!!!


haaa jom tengok. click bawah ni cepat..


 

You Might Also Like

0 komen

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google